Alguna vegada has vist el número 16 escrit en números romans i t'ha fet pensar en algun Xavi? T'has preguntat mai per què quan fan obres, posen tanques? Fas coses absurdes quan ningú et veu? Si has respost afirmativament a alguna d'aquestes preguntes, aquest és el teu blog.
P.D: Aquestes coses absurdes, fes-les en públic, així tots riem més.

dissabte, 13 de juliol del 2024

Cultura catalana en format de dibuixos animats

T'has preguntat mai com es veuria la cultura catalana si fos representada en pel·lícules d'animació? Segurament no, però ara que ho has llegit ja et pica la curiositat, però per sort estàs al lloc adequat per sortir de dubtes.

Si Disney Pixar té pel·lícules basades en cultures d'arreu del món, com per exemple Coco (Mèxic), Encanto (Colòmbia), Brave (Escòcia), entre moltes altres, la cultura catalana també té el potencial de treure productes molt potents i atractius.

A continuació trobaràs un recull de trets identitaris de la cultura catalana, com ara personatges cèlebres, llocs o tradicions, tots ells representats com si fossin dibuixos animats, utilitzant diferents estils.



Imagineu tota una nova generació creixent amb un nou "Club Super 3" o similar, on puguin aprendre de manera amena i divertida sobre la història i la cultura catalana. Jo, personalment, estaria encantat de veure-ho.

Comencem aquest recorregut amb el patró de Catalunya. Imaginem com seria una pel·lícula basada en la llegenda de Sant Jordi. És que ja l'estic veient! (només li faltaria una senyera a aquesta portada...)

"Sant Jordi", estil Disney Pixar

Podem tocar temes històrics. Des de Guifré el Pilós fins a Jaume I, passant per molts Ramons i molts Berenguers, alguns Borrells, Peronella, ...
Creieu que es podria adaptar i fer-ne una versió apta per a nens i nenes?

"Joc de Comtes", inspirat en Joc de Trons

Tenim tradicions visualment espectaculars. Imagineu una pel·lícula basada en una colla de diables, creant soroll i llançant espurnes pels pobles de Catalunya, al ritme dels timbals i les gralles. Gallina de piel!

"Diables", una mica a l'estil Studio Ghibli

Per no parlar dels castells! I qui millor per fer estructures sòlides que els famosos ninots de Lego, ara que també existeixen en format cinema i videojocs.

"Castell" de Lego, la colla dels Ninots de Legoland

També serviria per donar una nova empenta a tradicions que estan quedant relegades a la gent més gran, i que no acaben de generar un gran interès entre el públic juvenil, com és el cas de la Sardana. La sèrie o pel·lícula promouria la música i dansa tradicional, i podria explicar mil històries entre membres de la colla, alhora que visiten diferents indrets de la geografia catalana.

"Sardana"

Parlant de geografia catalana, hi ha topònims el nom dels quals ja poden inspirar una pel·lícula per si sols, com és el cas d'Ultramort. A mi em ve al cap una pel·lícula de por, però com que en aquesta publicació estem proposant pel·lícules d'animació, no hi ha ningú millor que Tim Burton per donar un ambient tètric i tenebrós a un producte infantil o juvenil.

"UltraMort", a l'estil de Tim Burton

S'han fet pel·lícules d'animació basades en personatges reals (ara només em ve al cap "Anastasia", però segur que n'hi ha moltes més), i si alguna cosa hem tingut i tenim dins del nostre territori, són personatges carismàtics, genis en els seus respectius terrenys.

L'època del modernisme i la burgesia catalana lluiria de fàbula amb una sèrie o pel·lícula dedicada a Antoni Gaudí, amb altres personatges com Puig i Cadafalch, o Domènech i Montaner, alhora que poden aparèixer artistes modernistes d'altres disciplines com Santiago Rusiñol o Enric Granados. Una iniciació al simbolisme, una oda a l'art.

"Gaudí", estil de manga dramàtic japonès

I si parlem d'art, no pot faltar el gran Salvador Dalí, el gran representant del surrealisme. He pensat que l'estil de la sèrie Adventure Time li escau molt bé, ja que també és tot bastant surrealista.

"Dalí", a l'estil surrealista d'Adventure Time

I si ens volem posar tendres i fer caure la llagrimeta, podem parlar de la Mercè Rodoreda. M'imagino una pel·lícula que tracta sobre una nena que, en temps de guerra, s'aïlla en la seva imaginació i escriu històries en les que s'endinsa ella mateixa. Una mica com la idea de Les Tres Bessones, que passen a ser personatges dels contes.

"Rodoreda", a l'estil Disney Pixar

Ja hem parlat de la llegenda de Sant Jordi, però tenim moltes altres llegendes dins de les nostres fronteres.

Per exemple, el Timbaler del Bruc. La història d'una batalla que trenca el mite de la imbatibilitat de les tropes napoleóniques, gràcies a la reverberació del so d'un timbal en xocar amb les parets de Montserrat, el qual va fer creure que el nombre de soldats catalans era molt superior al que realment hi havia.

"Bruc", amb el massís de Montserrat al darrere

El Comte Arnau: "Un noble condemnat a cavalcar durant tota l'eternitat com ànima en pena sobre un cavall negre, al qual li surten flames per la boca i els ulls, acompanyat per un grup de gossos diabòlics". Aquesta descripció l'he extret de Wikipedia, però és que no cal afegir-hi res més. El producte es ven sol!

"Comte Arnau"

Un altre tema que s'ha vist en molts dibuixos animats són els esports: Oliver i Benji, Chicho Terremoto, Slam Dunk, etc. Tenim esportistes catalans amb vides de pel·lícula, que han aconseguit èxits inimaginables.

En primer lloc no podia ser un altre la institució que significa el Barça, i el millor per representar l'èxit del club ha de ser el Pep Guardiola.

"Pep", a l'estil Oliver i Benji

Si és difícil arribar a l'excel·lència en un esport, hi ha famílies que ho han aconseguit per partida doble, com és el cas dels germans Pau i Marc Gasol en bàsquet, o els també germans Marc i Àlex Màrquez en motociclisme. Imagino batalles èpiques i fratricides (en el sentit competitiu de la paraula, sense arribar a les mans).

"Gasol", inspirat en els germans Pau i Marc Gasol

"Màrquez", inspirat en els germans Marc i Àlex Màrquez

I també relacionat amb els esports, Barcelona va ser el centre d'atenció mundial el 1992 quan va organitzar una de les millors edicions dels Jocs Olímpics. Ja vam tenir uns dibuixos sobre el Cobi, la mascota d'aquells jocs. Proposo una altra versió, una mic més dramàtica.

"BCN '92", inspirada en els JJOO de Barcelona

Una petita dosi de faràndula mai està malament. Últimament hi ha una família que està en boca de tothom, degut a l'èxit de diversos dels seus membres. Es tracta de la família Farelo. El pare, l'Eduard, és un reconegut actor amb una llarga trajectòria, i les seves filles, la Bad Gyal i la Mushkaa ho estan petant en l'àmbit musical entre el públic més jove.

"The Farelos", a l'estil The Simpsons

Una altra catalana que ho està petant des de fa temps a nivell internacional és la Rosalia, l'artista de Sant Esteve Sesrovires. Què preferiu: princeses Disney o empoderament femení real?

"Rosalia", estil clàssic de Disney

I ja, per acabar, una mica d'acció. Fa ja un grapat d'anys, a la televisió catalana vam tenir un parell de superherois ecologistes: el Capità Enciam (de carn i os) i el Capità Planeta (sèrie de dibuixos animats).
Proposo una versió moderna del Capità Enciam, produïda per Marvel, així com un Capità Catalunya, que lluiti contra els perills que amenacen la cultura catalana.

"Capità Enciam", superheroi ecologista de Marvel

"Capità Catalunya"

Se'n podrien afegir molts més, però he volgut representar unes quantes idees generals.
Espero que el missatge arribi a qui hagi d'arribar, i que en un futur s'aposti per mostrar aspectes de la nostra cultura i apropar-la als més petits.

*Totes les imatges han estat dissenyades per Intel·ligència Artificial (IA).

*Els personatges representats estan bastas en persones reals, però no es pretén que siguin iguals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada