Alguna vegada has vist el número 16 escrit en números romans i t'ha fet pensar en algun Xavi? T'has preguntat mai per què quan fan obres, posen tanques? Fas coses absurdes quan ningú et veu? Si has respost afirmativament a alguna d'aquestes preguntes, aquest és el teu blog.
P.D: Aquestes coses absurdes, fes-les en públic, així tots riem més.

dimecres, 7 de febrer del 2018

26 curiositats de la Sagrada Família

La Sagrada Família. Què més cal dir per atraure l'atenció del lector? Aquesta obra d'art té tots els elements per voler-ne saber sempre més: una bíblia de pedra a gran escala plena de detalls i simbologia, dissenyada per un dels arquitectes més brillant de tots els temps, i en una ciutat com Barcelona.



Hi ha molta informació al respecte del Temple Expiatori de la Sagrada Família, ja que l'obra mestra d'Antoni Gaudí és una obra d'estudi i de culte per tots els adeptes a l'arquitectura i a la religió. Però també és molt interessant per tots aquells que no som experts en cap d'aquestes dues matèries, perquè amaga moltes curiositats per l'interès de tothom.

Història i curiositats de la Sagrada Família

  1. La primera pedra no va ser posada per Gaudí. El projecte inicial va ser començat per l'arquitecte Francesc de Paula Villar el 1882, per encàrrec del llibrer i filantrop Josep Maria Bocabella, però després d'un any de començar les obres, degut a desavinences amb l'ajuntament de la ciutat, va acabar abandonant el projecte.
    Bocabella va oferir a l'arquitecte Joan Martorell continuar el projecte, però aquest va declinar l'oferta i va recomanar al seu deixeble més avantatjat: Antoni Gaudí.

    Acte d'inici de la construcció amb la primera pedra, 1882
  2. Inicialment havia de ser una rèplica del Santuari de Loreto (Itàlia), però Francesc de Paula Villar va decidir construir un conjunt neogòtic.

    Projecte neogòtic de la Sagrada Família de Francesc de Paula Villar
  3. L'àrea que ocupa el temple era un descampat en el moment de l'inici de la seva construcció. Aquells terrenys ja entraven en el Pla Cerdà per l'urbanització de l'Eixample, però encara no hi havia cap edifici construït al voltant. Josep Maria Bocabella va pagar 172.000 pessetes (1.034€) per adquirir els terrenys.

    Acte militar davant la Sagrada Família en construcció, 1896
  4. "A la Sagrada Família tot és providencial: el seu emplaçament es troba al centre de la ciutat i del pla de Barcelona. Hi ha la mateixa distància al mar i a la muntanya, a Sants i a Sant Andreu, i als rius Besòs i Llobregat." - Antoni Gaudí.
  5. Gaudí tenia 31 anys quan es va fer càrrec del projecte el 1883. Li va dedicar 43 anys, al principi compaginant amb altres projectes, però a partir del 1914 va decidir no acceptar més encàrrecs i dedicar-se exclusivament al temple fins el moment de la seva mort el 1926.

    Antoni Gaudí de jove (esquerra) i en edat avançada (dreta)
  6. Al moment d'acceptar l'encàrrec, Gaudí el va modificar per complet, excepte la part ja construïda de la cripta. No va poder canviar l'orientació de l'edifici perquè ja s'havien fet els fonaments. Hauria preferit situar l'eix de l'edifici diagonalment a l'illa, per situar l'absis orientat cap a llevant, i poder disposar de més longitud de planta.
  7. L'idea de Gaudí era situar el temple dins d'una zona enjardinada en forma d'estrella octogonal, que permetria tenir una bona vista de la construcció des de qualsevol punt. Degut al preu dels terrenys, es va reduir el projecte a una estrella de quatre puntes, però tampoc es va poder dur a terme. El 1975 l'Ajuntament de Barcelona va realitzar un projecte urbanístic que preveia habilitar una zona enjardinada en forma de creu al voltant de la Sagrada Família, amb 4 places. Avui en dia només n'hi ha 2, ja que per fer les altres 2 s'haurien d'enderrocar diversos edificis.
  8. La construcció de l'església està totalment finançada amb donacions privades i les entrades dels visitants, fet que ha originat que en diverses ocasions les obres es paralitzessin al no tenir suficients aportacions. El 1905, el poeta Joan Maragall va escriure un article titulat Una gràcia de caritat per fer una crida a la població per recaptar fons.
  9. Està previst que les obres estiguin totalment acabades el 2026. D'aquesta manera coincidiria amb el centenari de la mort de Gaudí.

    Renderització virtual de la Sagrada Família acabada
  10. Com que Gaudí sabia que la construcció del temple tardaria segles i que no viuria per veure la seva obra acabada, va proposar a la Junta Constructora de construir en vertical en comptes d'horitzontal, amb l'objectiu que la generació que havia començat les obres pogués veure una part acabada, i alhora que no lligués a les futures generacions i que les motivés a continuar-la.

    Aquest era l'aspecte del temple al moment de la mort de Gaudí el 1926
    S'hi pot observar la torre de Sant Bernabé acabada.
  11. Quan estigui acabada, la Sagrada Família tindrà un total de 18 torres. Les dotze més baixes representen els apòstols, quatre més altes als evangelistes amb els seus corresponents cimboris (àngel, brau, lleó i àguila), una més elevada a la Verge Maria, i la més alta de totes a Jesucrist, amb una creu.

    Maqueta del temple
  12. Amb la torre dedicada a Jesucrist construïda, l'edifici medirà un total de 172,5 metres d'alçada, convertint-se en el més alt de l'skyline de Barcelona. Aquest número no és casualitat, ja que el punt més elevat de la ciutat és la muntanya de Montjuïc, a 173 metres sobre el nivell del mar, i Gaudí no volia que una cosa feta per l'home fos més alta que una creació divina.
    És la seva manera d'enllaçar la terra i el cel, un vincle entre el món terrenal i el celestial.
  13. No hi ha cap línia recta a l'interior. Tot està construït imitant l'arquitectura de la natura, la qual, segons Gaudí, no té línies rectes. Les columnes que sostenen el temple simbolitzen arbres, i les seves ramificacions estan calculades aritmèticament.

    Interior del temple
  14. A principis de la Guerra Civil, els anticlericals van incendiar part de la Sagrada Família. Van cremar el taller on havia treballat Gaudí tota la vida, i on es trobaven els esbossos, dibuixos i maquetes de l'arquitecte, amb totes les indicacions que va deixar perquè els seus successors sabessin per on continuar. Des de llavors s'ha hagut de treballar sense els plànols originals, i per tant mai la veurem acabada tal i com se la va imaginar.

    Rèplica de l'estudi que tenia Gaudí, fet a partir de fotos que es van conservar
  15. Un cop acabat el temple contarà amb tres façanes: una dedicada al Naixement, una altra a la Passió, i una altra a la Glòria de Jesús. Cadascuna de les façanes tindrà estils arquitectònics diferents corresponents a les tendències de cada generació, tal com volia Gaudí.
  16. La Façana del Naixement és l'única que es va construir mentre Gaudí vivia. Es pot observar que és més antiga perquè la pedra és més fosca. Algunes de les figures d'aquesta façana estan modelades pel mateix Gaudí, com són les escultures dels àngels portadors del pa i el vi que es troben al peu de l'Arbre de la Vida.
  17. A la Façana de la Passió hi ha un quadrat màgic de 4x4, a mode de sudoku, ja que la suma de totes les files, columnes i diagonals sempre dóna 33. Aquest número s'associa a l'edat de Jesucrist al morir, però també a la maçoneria.

    Quadrat màgic. No hi apareix el número 12.
  18. Hi ha teories que vinculen a Gaudí amb la maçoneria: es trobava sota el mecenatge d'Eusebi Güell, reconegut maçó, i dos dels seus deixebles també pertanyien a la secta. Tant l'església com altres obres de l'arquitecte, com ara el Park Güell, estan carregades de simbologia maçònica.
  19. Gaudí va ser enterrat a la capella del Carme de la cripta del temple, on encara avui hi descansen les seves restes.
  20. Després de la seva mort, el projecte va passar a mans del seu ajudant Domènec Sugrañes. Posteriorment ha estat sota la direcció de diversos arquitectes. Des de 2012 de les obres és l'arquitecte Jordi Faulí i Oller.
  21. La Sagrada Família és coneguda popularment com la Catedral dels pobres, degut al quadre homònim del pintor modernista Joaquim Mir.

    La catedral dels pobres, Joaquim Mir
  22. El 7 de novembre de 2010, en una històrica visita, el Papa Benet XVI va consagrar l'església amb el títol de basílica menor.

    Moment de l'arribada del Papa Benet XVI al temple, 2010
  23. És el monument més visitat d'Espanya amb més de 3,5 milions de visitants l'any, seguit del Museo del Prado i La Alhambra de Granada. És la segona església més visitada d'Europa per darrere de la basílica de Sant Pere del Vaticà.
  24. Està catalogada per Lonely Planet entre els vint racons més impressionants del món.
  25. La façana del Naixement i la cripta van ser incloses el 2005 com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
  26. El popular cantant i compositor britànic Ed Sheeran porta la basílica tatuada com a símbol del seu amor per la ciutat de Barcelona.

    Tatuatge d'Ed Sheeran
Trobes a faltar alguna dada curiosa? Vols donar la teva opinió sobre l'article? Deixa un comentari a la part de sota.


Fonts: Wikipedia, Pàgina oficial de la Sagrada Família, El Viajero Fisgón, Barcelona Secreta, 20 minutos, Dosde, Viajes Chavetas, Friendly Rentals

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada