Alguna vegada has vist el número 16 escrit en números romans i t'ha fet pensar en algun Xavi? T'has preguntat mai per què quan fan obres, posen tanques? Fas coses absurdes quan ningú et veu? Si has respost afirmativament a alguna d'aquestes preguntes, aquest és el teu blog.
P.D: Aquestes coses absurdes, fes-les en públic, així tots riem més.

divendres, 1 de setembre del 2023

Assetjament al català a les xarxes socials

Amb el títol d'aquesta publicació no estic descobrint res de nou, ja ho sé. Les llengües estan fetes per permetre la comunicació entre individus, i en principi això no hauria de generar cap conflicte. Però els humans mai hem acabat de resoldre bé les friccions generades quan en un territori han cohabitat dues o més llengües. Sembla que sempre n'hi ha una que vol dominar i imposar-se sobre la resta

Des de sempre, l'ús del català ha generat rebuig per part de certs sectors espanyolistes. S'ha utilitzat com a arma política per a partits d'ambdues postures (catalanista i espanyolista), i s'han modificat lleis al respecte de la llengua catalana al gust d'aquells qui han ocupat el poder (tant a Catalunya com a Espanya), a vegades per defensar-la, i d'altres per debilitar-la.

No vull entrar gaire en termes polítics. Faig aquesta publicació per explicar i denunciar els comentaris en contra de l'ús del català, especialment a les xarxes socials, i de la impunitat d'aquells qui els fan. Un assetjament que durant molts anys ha estat verbal, però que avui en dia queda registrat de forma escrita o audiovisual, degut a l'accés universal a les xarxes socials. 

Ara que estem en l'era dels youtubers, tiktokers, streamers, influencers, (sembla que els bloggers ja hem caducat) i que proliferen els creadors de contingut audiovisual, només cal donar un tomb per alguna d'aquestes xarxes socials que ofereixen vídeos curts, (o reels, o shorts) com ara Instagram, TikTok, Facebook o YouTube, i buscar contingut en català. Gairebé tots els creadors de contingut en català s'han trobat, en un moment o en un altre, comentaris despectius qüestionant l'ús d'aquesta llengua. Davant d'aquesta persecució tan notòria, a principis d'agost de 2023 s'ha viralitzat una campanya a Instagram del col·lectiu La Incorrecta per a promocionar els creadors de contingut en català, sota el lema "Jo també faig contingut en català per arribar a menys gent". 



L'elecció d'aquesta frase, amb evident to irònic, es deu al fet que l'argument principal dels qui critiquen l'ús del català és que, com que pràcticament el 100% de catalanoparlants també dominen el castellà, si fessin el contingut en castellà arribarien a una audiència molt més àmplia. Això ningú ho nega, però aquest no és el cas:

CADASCÚ S'EXPRESSA EN LA LLENGUA QUE VOL.

Oi que és molt fàcil d'entendre? És que després d'això ja no caldria dir res més, podria acabar aquí la publicació, però no ho faré perquè vull que quedi constància de fins a quin punt poden arribar aquests atacs gratuïts.

*Abans que res, vull puntualitzar que, de la mateixa manera que existeixen aquests tipus de comentaris, també n'hi ha del mateix estil en sentit invers. És a dir, que és igual de reprobable algú que critica a una altra persona per fer vídeos en català, com algú que critica a catalans per fer el seu contingut en castellà. Però, per si no ha quedat prou clar, unes línies més amunt hi ha una frase en majúscules que tota aquesta gent s'hauria de tatuar (en la llengua que vulgui, faltaria més) o hauria d'aprendre de memòria per reflexionar-hi abans de deixar constància de la seva manca de cultura, respecte i tolerància. Torneu-la a llegir, que no costa gens. De fet, encara s'hi podria afegir una segona premissa: 

I NINGÚ TÉ EL DRET A QÜESTIONAR-HO.

Un altre tema que ha aixecat molta polseguera durant aquests darrers mesos (però que tampoc ve de nou) és del fet que la Generalitat requereixi un cert domini del català per accedir a determinats llocs de treball a Catalunya, com per exemple càrrecs públics, a l'educació o a la sanitat. Segurament molts recorden el vídeo que s'ha fet viral els darrers mesos, d'una infermera de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, on es queixava obertament per haver d'aprendre català per accedir a unes oposicions d'infermeria a Catalunya. En aquest cas, l'argument principal dels qui la defensen és que "no és just que un català pugui anar a altres comunitats autònomes d'Espanya i començar a treballar, mentre que un andalús, un extremeny, un madrileny o un murcià (entre d'altres) no poden fer el mateix a Catalunya ja que se'ls exigeix aprendre el català, quan l'espanyol és la llengua oficial de tot l'Estat i cooficial a Catalunya"
Curiosament, moltes d'aquestes persones que defensen aquest argument, són els mateixos que s'han omplert la boca aquests últims anys amb l'expressió "la ley es la ley", en referència al fet d'haver d'obeïr la Constitució, durant l'anomenat Procés. Doncs ara mateix les lleis vigents diuen que els ciutadans de Catalunya tenen el dret i el deure de conèixer ambdues llengües (Article 6 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya). Però sembla ser que a tots aquests "advocats" a qui tant agrada complir lleis, només els interessa que sigui així quan és en detriment del català. 

Jo, personalment, no sóc defensor d'aquest argument d'haver d'acatar el que diuen les lleis, ja que sóc partidari que quan les lleis són injustes, s'han de desobeïr fins que aquestes siguin modificades per altres de més justes. I algú dirà: "d'acord, doncs a mi em sembla injust que se m'imposi aprendre el català i per tant desobeeixo." Però és que aquí no hi ha interpretació possible de si és una llei justa o injusta. Catalunya és un territori amb una LLENGUA PRÒPIA, i per tant, qui vulgui ser-ne ciutadà, l'ha d'aprendre. Després és lliure d'utilitzar-la o no (tornem a la frase en majúscules). Igual que un ciutadà d'Espanya ha d'aprendre l'espanyol, o un ciutadà de Suècia ha d'aprendre el suec. Sembla mentida que haguem de donar explicacions per una cosa tan simple.
Ara bé, qui decideixi no utilitzar-la, tampoc està legitimat per exigir que la gent del seu voltant no l'utilitzi. I repeteixo: ni en el cas del català ni en el del castellà, ni en el de cap altra llengua.


A continuació una recopilació de mostres de catalanofòbia recollides de diversos comptes d'Instagram i TikTok:

A vegades, davant d'aquest tipus de comentaris, el millor que podem fer és riure'ns d'ells o ignorar-los olímpicament.

Genial la resposta del grup Ginestà. No sabia que el 100% d'usuaris de TikTok eren d'Espanya, pensava que era una aplicació xinesa d'àmbit mundial... A més a més, si l'usuari hagués escrit el comentari en català, només aquest 1,5% se n'hagués adonat del seu seu baix nivell intel·lectual, però ja és massa tard.

Aquest és potser el més greu que he vist fins ara. Algú que proposa accelerar la desaparició del català. Pregunta: això no és denunciable?

Ara resulta que els usuaris t'han d'aconsellar com fer el teu contingut i quina ha de ser la teva audiència.

1. El català no és un dialecte. 2. L'usuari ja estava utilitzant l'idioma del seu país, el català.

Un metre quadrat?? La meva dutxa és més gran que el territori de parla catalana?? A part, encara que fos una llengua parlada per 2 persones, qui és ell per criticar-la?

La Maria considera que parlar català és un defecte de la boca. Però si tothom sap que l'homo sapiens està estrictament dissenyat per parlar espanyol! 

Consellers de marketing que queden retratats.

Aquest tal "julian" es dedica a comentar a molts vídeos en català demanant que es subtitulin en castellà.

Ja el tornem a tenir aquí. A veure, julian, potser també hi ha gent que parla anglès, xinès, finès o alemany i voldrien saber què diu aquell vídeo, però l'autor no pot (i segurament tampoc vol) subtitular en totes les llengües del món! (Per cert, sempre que em trobi el seu comentari, li seguiré contestant el mateix. O potser innovo...)

Context: Un home demana un suc de taronja i un cafè amb llet en català, a Barcelona. Els cambrers no l'entenen. Ell insisteix. Segueixen sense entendre'l, s'enfada i se'n va. Aquest/a usuari/a de nom "cnoelle34" diu que la culpa és seva per insistent, no pas dels treballadors del local que no van ser capaços d'entendre la llengua del territori on viuen...

Consell de "Cms42" per una persona espanyola que està aprenent català: millor relaciona't en castellà. Apa, t'has lluit. La cultura et persegueix, però tu ets més ràpida.


Per afegir informació, donar la teva opinió, o compartir la teva experiència, no dubtis en deixar un comentari. Gràcies per llegir-me, i si creus que és interessant, comparteix!

2 comentaris:

  1. Això passa molt amb el Català, i ho he vist jo que sóc Mexicana. Si algun estranger parla espanyol, no li diuen que parli millor en anglès... o tampoc no li diuen a un islandès que no parli el seu idioma. Però també ataquen els estrangers que volen aprendre'l! No entenen que saber més idiomes és enriquiment cultural. El saber més idiomes mai serà un desavantatge!

    ResponElimina
  2. Exacte! Les altres llengües no es qüestionen, però si es tracta del català (i també passa amb el gallec i el basc) sembla que hi ha via lliure per desprestigiar-lo.
    Gràcies per aprendre el català venint de fora, a nosaltres ens omple d'orgull la teva actitut. Té el seu mèrit que gent llatinoamericana aprengui català (tot i ser llengües bastant similars) perquè som nosaltres mateixos qui no ho posem fàcil. Molt sovint canviem al castellà quan veiem que algú és de fora, sense parar-nos a pensar que potser aquella persona vol practicar el català.

    ResponElimina